1948 Chevrolet Hampurilainen

20- ja 30-luvulla yhdysvaltalaiset linja-autot olivat Suomessa valtamerkkejä. Niiden valtakausi loppui sotiin. Vihon viimeiseksi suureksi jenkkibussien maahantuonniksi jäi vuoden 1948 300 Chevrolet-koulubussialustan maahantuonti. Osaan näistä alustoista tehtiin linja-autokorit Suomessa. Nämä pula-ajan huonoista materiaaleista tehdyt ja raskaissa ajoissa kuluneet autot hävisivät teiltä jo 60-luvun alussa. Yksi näistä busseista on vastoin todennäköisyyttä jäänyt jäljelle ja nyt siitä aiotan kunnostaa museoauto.

 

1946

Vuonna 1946 saadaan General Motorsin myöntämän lainan turvin tuotua ensimmäiset sodanjälkeiset 150 kuorma-autoalustaa. Kansanhuolto antaa autojen ostoluvat maatalauden ja elintarviketuotannon pahassa autopulassa kappaileviin kuljetuksiin, maitoautoiksi ja karjatalouden kuljetuksiin. Nämä autot on valmistettu Terrytownissa New Yorkin osavaltiossa ja Baltomoressa.

1947

Ulkomaanvaluutta on vähissä ja tilanne vaatii kekseliäisyyttä. General Motors suostuu toimittamaan kuorma-autoja rakennussarjoina ja kun Suomesta löytyy tarvittava osaaminen autojen kokoonpanoon, tulevat uudet Chevrolet kuorma-autot osina maahan.

1948

Vuonna 1948 Suomeen ostetaan 500 Chevroletia. 200 näistä on henkilöautoja ja loput 300 ovat rakennusarjoina tomitettuja koulubussien alustoja. Busseiksi näistä koritetaan vain vajaa 80. Loput menevät kuorma-autoiksi, joista on yhä kova pula.

Suomeen vuonna 1948 tomitetuilla koulubusseilla on oma alustanumerosarjansa. Alustan numero 17 ostaa sahalahatelainen linja-autoliikennöitsijä Arvo Ylinen. Hän vie aulusta Wellamonkadulle Tampereella, missä Kaipion kassakaappitehtaalla autoon valmistetaan virtaviivainen 30-paikkainen linja-autokori. Auton rekisteriksi tulee H-5812. Rekisterikilpiuudistksessa se muuttuu muotoon HF-812.

1949-1955

Chevrolet bussi näkee paljon kovaa ajoa, rakaista kuormia ja huonoja tietä Sahalahden ja Tampereen välillä. Vaikka Kaipion kori on laatutyötä, alkaa siinä näkyä pula-ajan huonojen materiaalien vaikutus. Chevrolet jää seisomaan liikennöitsijän pihaan.

1958

Chevroletia tarvitaan taas. Tuohon aikaan myös diesel-käyttöiset linja-autot maksoivat käyttövoimaveroa. Ylisen Sisu-dieselbussin veronmaksu menee niin monimutkaiseksi, että liikennöitsijä poistaa Sisun likenteestä ja rekisteröi bensiinikäyttöisen Chevroletin taas ajoon. Chevy palaa vanhoihin ajoihinsa rekisterillä HL-470.

1958-1961

Pienin korjauksi Chevrolet jaksaa palvella lopuksi vara-autona 60-luvun alkuvuosiin asti. Lopulta auto jää seisomaan.

70-luku

Chevrolet on jäänyt pihakoristeeksi Puntariin. Sen seuraksi on tullut kaksi muutakin Kaipiolaista 50-luvun bussia. Auton tulevaisuus näyttää huonolta sen rapistuessa avotaivaan alla.

80-luku

Tamperelainen Pentti Viitanen alkaa huolestua, kuinka vähän vanhoja linja-autoja näyttäisi säilyvän jälkipolville Tampereen seudulla. Hän alkaa järjestlmällisesti etsiä vanhoja autoja ja ryhtyy keräämään niitä parempaan säilytykseen. Hän tietää, ettei yksi ihminen pysty monia linja-autoja entisöimään, mutta hänen terkoituksenä onkin vain säilyttää mahdollismman monta autoa niin kauan kuin niille löytyy kunnostaja.

Syyskuu 1990

Ylisen linja-autoliikenne on myyty Paunulle ja Chevrolet on seurannut siinä mukana. Pentti Viitanen ostaa auton Paunulta.

1990-2010 (20 vuotta!)

Pentti Viitanen säilyttää Chevroletia sään suojassa eri paikoissa. Lopuksi auto on Viitasen omakotitalon pihatallissa Olkahisessa.

2010

Suomen linja-autohistoriallisen seuran kunnostajaryhmä päättää kunnostaa Chevroletin. Chevrolet lähtee lavettiauton kyydissä kohti seuran Parkanossa sijaistevaa vanhan teknologian keskusta. Kunnostettavan linja-auton aihio on ensimmäistä kertaa puoleen vuosisataan näyteillä yleisölle Mobilian linja-autopäivänä 1.8.

Tästä eteenpäin

Kunnostamista riittää. Tulee muistaa, että auton korin katsottiin olevan huonossa kunnossa jo vuonna 1955! Vielä on liian aikaista sanoa, kuinka kauan kestää ennekuin autolla voidaan taas lähteä Tampereen linja-autoaseman laiturista kohti Sahalahtea.

———————————

1948 Chevrolet linja-auto tekniikkaa:

– Leveän päällekkäin ladotuista koristerivoista kootun keulahymynsä vuoksi tämä Chevroletin malli tunnettiin nimellä ”hampurainen”.

– Kuusisylinterinen bensiinikäyttöinen rivimoottori.

– Tehoa huomattavat 93 hevosvoimaa.

– Nelisylinterinen täysin synkronoimaton vaihteisto.

– Moottorin käynnistys lattianapilla.

Kaipion kori vm. 1948

– Puinen kulmaradoilla tuettu korikehikko, jonka päälle on yhdeksi kappaleeksi hitsattu koripellitys. (Tämä on niin kutsuttu linja-autokorin ”vanha rakennustapa”, joka on kehitetty 30-luvun alkupuolella.)

– Korin kyljissä jäykistävät ja ulkonäköä parantavat peltikohoumat ”kylkisikkaukset”.

– Nahkaiset penkit, matkustajapaikkoja 30:lle matkalaiselle.

– Ilmastointi, kaikkien ikkunoiden yläosissa on avautuva tuuletusikkuna.

– Etuovi on paljeovi,  jota kuljettaja käyttää käsikammella. Tako-ovena ulospäin aukeva tavallinen ovi.

– Ylisen linja-auto on väriltään vaalean vihreä taivaansinisillä koristeraidoilla. Värien rajat on reunustettu kauniisti kirkkaan keltaisella.